Експресна доставка за София

Знаем ли какво подаряваме – кое цвете какъв символ носи

Цветята много често казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем. От векове те носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания.

Езикът на цветята е бил най-популярен по времето на викторианската епоха, когато са се водили т.нар „цветни“ флиртове – чрез послания с различни цветя.

Е, в днешно време нещата много са се променили, но все пак има определен етикет, с който е хубаво да се съобразим, когато подаряваме цветя.

Броят на цветята

Цветята в букета трябва да бъдат нечетен брой, освен ако поводът не е траурен – тогава числото трябва да е четно. Също така различното количества цветя има различно символично значение: Три броя – уважение
Пет броя – признание
Седем броя – любов
Девет броя – обожание

Особено значение има единицата. Тогава то демонстрира особена връзка между мъжът и жената: „Ти си моята единствена“.

Не хубаво да се подаряват сухи цветя, освен ако не са предназначени за украса на офис, тъй като се смята, че символизират скръб.

Съобразете букета с повода. На по-пищни празненства е прието да се подаряват по-големи композиции.

Не подценявайте цвета на цветята

Червеният цвят действа стимулиращо и с него трябва да се внимава, а лилавият влияе успокояващо и отпуска напрежението. Жълтият, който се асоциира със слънцето, подобрява настроението, носи радост и топлина, той е цветът на общуването, активността и откритостта. Оранжевото е цветът на оптимизма. Зеленото понякога се пренебрегва и се възприема само като аранжировка при букетите, но не бива да е така – този цвят се свързва с природата и с усещането за спокойствие. Синьото е цветът на покоя, а розовото дава чувство на радост. Бялото означава пълна откритост, но ако се подарява букет с бели цветя, трябва да се има предвид, че в някои страни в Азия това е траурен цвят.

Източник на статията https://dariknews.bg/novini/liubopitno/cvetiata-i-tehnite-tajni-poslaniia-snimki-2125873